Dat kan handig uitpakken, als misgrijpen geen optie is en het laadpunt écht beschikbaar moet zijn.

De kosten voor het opladen worden niet per kilowattuur betaald. In plaats daarvan geldt een tarief per tijdseenheid, wat zou helpen om laadpunten efficiënter te gebruiken. Door deze zet zouden exploitanten gemakkelijker geld kunnen verdienen aan de laadpunten, waardoor het vermoeden rijst dat de gebruiker niet direct op de kosten zal weten te besparen.

Wel handig is dat een laadsessie van tevoren kan worden ingepland, zodat de lader door niemand anders kan worden gebruikt en ook echt vrij is bij aankomst. WeGo werkt samen met EV Charge EU. Laatstgenoemde is een leverancier van laadpunten, gevestigd op Texel. Het reserveringssysteem is vooralsnog voorbehouden aan laders van EV Charge EU. Deze laders worden op semi-publieke locaties geplaatst. Een publiek laadpunt op een willekeurige straathoek reserveren zit er dus niet in.

De eigenaren van EV Charge EU laders hebben vrije keuze in de tijdseenheden (bijvoorbeeld per minuut, kwartier of per uur) en het af te rekenen bedrag.

Peter de Jong, CEO van WeGo: “Door niet het kWh verbruik in rekening te brengen, maar de tijd dat de laadplek bezet wordt, wordt het voor ondernemers een stuk aantrekkelijker om een laadstation commercieel in te zetten. De ene laadplek zal ook meer waard zijn dan de andere laadplek, afhankelijk van de locatie. Een bijkomend voordeel is dat de laadplekken op deze manier niet onnodig bezet worden gehouden. Als een auto vol is zal deze weggehaald worden, anders blijf je tenslotte voor de tijd betalen.”

Is het handig om op deze manier te reserveren of is het wellicht wat veel van het goede om uiterst precies de tijd van aankomst en tijd van vertrek te moeten ingeven? Pas wanneer laadkosten én parkeerkosten in een soepele handeling worden afgerekend, eventueel met registratie voor de zakelijke rijder, biedt een dergelijk systeem echt voordelen.